Saturday, February 27, 2016

התמודדות נפשית במצב ביטחוני

לכבוד
כהורה, המצב הבטחוני הנוכחי הוא קשה מאד עבורי. אני דואגת לבטיחות של ילדיי וזה גורם ללחץ בבית. שני הבנים הגדולים לומדים בישיבה בירושלים, ושאר הילדים נמצאים איתי בצפת. גדולי רבני הדור הורו שהבחורים יחזרו ללמוד, אבל בשבילי כאם המצב פשוט מפחיד. אולי כמטפלת יש לך כמה עצות עבורי?
דואגת אמא -
לכבוד אמא דואגת יקרה!
אני משתתפת בצערך. החדשות מפחידות וקורעות את הלב, והן משפיעות על כל אחד מאיתנו. במיוחד ההורים שזוכרים היטב מלפני כעשר שנים את מלחמת לבנון השנייה שהשביתה את צפת לגמרי. זיכרונות טראומתיים נרשמים בלב בצורה שונה מזיכרונות טובות, ומתעוררים מהר כאשר מצב מפחיד חדש עולה. הלוואי והיינו יכולים פשוט להביא שלום אמיתי, אבל גם בינתיים יש דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי שנוכל להתמודד וכדי לעזור לעצמנו ולמשפחות שלנו.
הצעד הראשון הוא להבין שפחד הוא תגובה טבעית. אנחנו לא צריכים לשפוט את עצמנו אם אנחנו מודאגים.
אולי כדאי שאת ובעלך תחליטו ביחד על רמה סבירה של השתדלות בעניין הביטחון של המשפחה. אתם יכולים להחליט למשל, שבניכם בירושלים צריכים להישאר בישיבה ולא לבקר בכותל המערבי כפי שהם עושים בדרך כלל בימי חמישי בערב. ייתכן שתחליטו שאתם מעדיפים שהילדים הצעירים יצאו מהבית רק בזוגות או בקבוצות ולא לבדם. אם יש צורך, תתייעצו עם רב. תמצאו את רמת ההשתדלות שמתאימה לכם, ותסבירו לילדים בצורה עדינה שהמצב הנוכחי מצריך רמת מוגנות קצת גבוהה מהרגיל ולכן יש כמה כללים חדשים.
זה חשוב גם שגם את וגם הילדים ימשיכו בשגרת חייכם הרגילים כמה שאפשר, ולהמשיך בקצב של החיים: לימודים, זמנים קבועים של ארוחות ושינה וכו'. לוח זמנים מסודר מסייע לשמור על יציבות הבית ויציבות רגשית. גם המבוגרים במשפחה צריכים לשמור על השגרה שלהם על מנת להבטיח שהבית ימשיך לפעול בצורה מוצלחת. אם את מתקשה להישאר ממוקדת בתפקידים שלך, תעשי רשימה או לוח זמנים ליום שלך ותשתדלי לעמוד בהם.
בחוץ יש עכשיו סערה, אל תתני לה להיכנס הביתה. אין צורך שהילדים ישמעו את החדשות ברדיו, קו טלפון של חדשות, או אפילו ממך. לצערנו, זה הפך להיות נורמה שהתקשורת, גם 'החרדית', חושפת תמונות, הקלטות וסרטונים מאוד מזעזעים. צפייה ושמיעה של דברים כאלה יכולים לחשוף אותנו והילדים שלנו לחרדות ותגובות טראומתיות. גם את, תשתדלי לא 'להתמכר' לחדשות, ותגבילי את החשיפה שלך שלא יהיה הרבה מעבר למה שאת רואה/שומעת בזמנים רגילים.
אם הילדים שלך מספרים לך חדשות מפחידות שהם שמעו, תקשיבי להם בסבלנות ובמלוא תשומת הלב. שאלי אותם איך הם מרגישים לגבי המצב, ותקשיבי בריכוז והתחשבות לתגובה שלהם. אין תשובות נכונות או לא נכונות לשאלה "איך את/ה מרגיש/ה". לא משנה מה הם אומרים לך, אל תשפטי אותם. זה נורמלי שיש רגשות חזקות מאוד ותגובות למצב כזה מפחיד. עצם ההקשבה והנוכחות שלך יכולים להרגיע אותם. תעני על השאלות שלהם באופן שמתאים לגילם והתפתחותם. תגידי להם שאת אוהבת אותם, ושאת נמצאת כאן בשבילם אם הם רוצים לדבר על זה שוב. אתם יכולים לומר ביחד פרק תהלים או לתת קצת צדקה. אפשר גם להחליט יחד כמשפחה שאתם תתחזקו בתחום מסוים כגון שמירת הלשון או שמירת שבת. אם יש מבול בחוץ, הבית שלך יהיה תיבה שמורה.
המצב הבטחוני הנוכחי הוא הזדמנות ללמד את הילדים שלנו להגיב למצוקה עם אמונה. אפילו פסיכולוגים גויים גילו שאנשים עם אמונה מתמודדים עם קשיים בצורה יותר בריאה ומוצלחת! דברי עם ילדיכם על אמונה. כל ילד חווה ניסיונות ואתגרים בחיים. לעתים קרובות אנו שוכחים שאנחנו נתונים למעקב בלתי פוסק על ידי הרבה עיניים צעירות, אבל הם שמים לב לאופן בו אנו מגיבים למצבים קשים ולומדים מהמעשים שלנו, לפעמים הרבה יותר מהדיבורים שלנו. הילדים שלנו צריכים לראות אותנו מתמודדים עם אמונה. חלק מהלקחים החשובים ביותר של החיים הם לא לומדים מהרצאות, אלא מהתבוננות. איך את רוצה שהילדים שלך יראו אותך מגיבה לאתגר זה? מותר לך להרגיש מבוהלת ומודאגת, אבל מה את עושה עם הרגשות האלה? אנחנו יכולים להרגיש את הרגשות שלנו ועדיין לשמור על היציבות והחום הבסיסי בבית.
אם את חווה פחד וחרדות, תמצאי את הזמן והמקום הנכון לדבר עם מישהו/י שאת בוטחת בו/ה. ברור שלא מומלץ לפתח את הנושא כשאת יושבת על ספסל בגינה ומדברת עם חברה והילדים נמצאים בקרבת מקום. זה לא יועיל לך ולא להם. על מנת לשמור על היציבות של הבית, את צריכה להרגיש בטוחה ומחוברת למשפחה ולחברות שלך. טפלי בצרכים הרגשיים שלך, כך שתוכלי להיות נוכחת ומועילה למשפחה שלך.

שימי לב לשינויים בהתנהגות שלך ושל המשפחה שלך. האם מישהו אוכל יותר או פחות מהרגיל? האם זמני השינה של מישהו השתנו? האם מישהו נראה יותר עצוב, עצבני, עייף, מתוסכל או פחות ממוקד מהרגיל? האם מישהו מתלונן על כאבי ראש או כאבי בטן? אם את מבחינה בשינוי באחד הילדים, דברי איתם על הרגשות שלהם ותשדרי הרבה הבנה, חום ואהבה. תשמרי על יציבות ועקביות בבית ככל האפשר. אם את רואה שהבעיה ממשיכה או מחמירה, דברי עם איש מקצוע שיכול לעזור לך. ישנם כלים פסיכולוגיים לטיפול בטראומה שיכולים להיות מאוד מועילים ולהקל בצורה משמעותית. אנשים שהם רגישים יותר, או שנחשפו לטראומה בעבר נוטים יותר להיות רגישים לבעיות שאחרים יכולים להתעלם מהן. זה לא צריך להיות בושה או סטיגמה לבקש עזרה ולקבל את הכלים הנכונים להתמודד עם פחד וחרדה. כלים אלה יכולים להיות מאד מועילים, לא רק למצב הנוכחי, גם לאתגרים אחרים שיבואו בעתיד.

No comments:

Post a Comment